Hoe spel je die hoofdstad van de verschillende rijken ook alweer? Wat veranderde de Nationale Vergadering na de Franse Revolutie? Welke regeringsvormen zijn er en welke presidenten heeft Amerika gehad? Voor al deze vragen heeft Vakken.nl een paar ezelsbruggetjes gevonden.
Constant in Opel
Constantinopel is de oude naam van wat tegenwoordig Istanboel heet. In de geschiedenis was het de hoofdstad van het Romeinse, Byzantijnse, Latijnse, opnieuw het Byzantijnse en het Ottomaanse Rijk. Toen het de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk was, heette het al Istanboel.
Je kunt de naam van deze stad onthouden door te denken aan de auto’s van Opel. Maak er van: “Ik zit Constant In Opel”. Dat is precies hoe je de naam van deze stad spelt: Constantinopel. Belangrijk op proefwerken, want als je deze naam niet goed spelt, trekken docenten vaak punten af of ze rekenen het hele antwoord fout.
BEPS
Gebruik je het geschiedenisboek SFINX en zit je in het tweede jaar van de middelbare school? Dan ga je het ezelsbruggetje ‘BEPS’ hard nodig hebben. Eerst moet je weten dat de koning een nationale bijeenkomst heeft georganiseerd op 4 mei 1789. Daar is de Nationale Vergadering bij ontstaan. Vergelijk het met de Nederlandse Tweede Kamer. Daardoor nam de macht van de koning enorm af en stonden er veel veranderingen op stapel.
‘BEPS’ geeft aan wat de Franse Revolutie allemaal heeft veranderd:
- De B is voor Belasting
- De E is voor Economie
- De P is voor Politiek
- De S is voor Standenmaatschappij
Goed om te weten: de Nationale Vergadering bestaat in Frankrijk nog steeds en heet daar ‘Assemblée nationale’.
DAM
Als je aan de afkorting ‘DAM’ denkt, weet je de drie regeringsvormen van een land of staat te noemen:
- De D is voor ‘Democratie’
- De A is voor ‘Aristocratie’
- De M is voor ‘Monarchie’.
De presidenten van Amerika
In de geschiedenis is de volgorde van Amerikaanse presidenten belangrijk. Het probleem is alleen dat het er zo veel zijn. Er zijn twee manieren om de presidenten van Amerika achter elkaar te kunnen noemen:
‘De IJshouder kende die zoon van John, maar hij vond er niks an’ en het onmogelijke woord ‘Rotreikejonifocarebuclbuob’. We leggen ze beiden uit.
Met het eerste zinnetje kun je alle presidenten van Eisenhower tot Nixon noemen:
- Eisenhower lijkt op ‘IJshouder’
- Kennedy lijkt op ‘Kende die’
- Johnson lijkt op ‘Zoon van John’
- Nixon lijkt op ‘Niks an’
Bij het woordje ‘Rotreikejonifocarebuclbuob’ heb je telkens de eerste twee letters van alle presidenten tot Obama gebruikt:
Roosevelt, Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush, Clinton, Bush, Obama.
Misschien is het wel makkelijker het hele rijtje uit je hoofd te leren.
De WURM
De Franse filosoof Montesquieu is de bedenker van de scheiding der machten. Die scheiding is in de geschiedenis heel belangrijk geweest voor de staatsinrichting. Hij verdeelde de macht in drie groepen: de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht. Ze moeten elkaar controleren om zo de vrijheid en de gelijkheid van burgers te waarborgen. Dit wordt de ‘Trias Politica’ genoemd.
Goed om te weten, maar hoe onthoud je deze drie machten eigenlijk het best? Denk aan het woord ‘Wurm’ en plak daar in gedachten: ‘van Montesquieu’ achter.
De WURM ziet er zo uit:
- Wetgevende
- Uitvoerende
- Rechtsprekende
- Macht (van Montesquieu)
Als je dit rijtje onthoudt en de naam ‘Montesquieu’ of ‘Trias Politica’ ziet, weet je zeker dat je geen fouten maakt.