Natuurkunde is voor veel leerlingen één van de moeilijkste vakken. Dat komt doordat er veel stof onthouden moet worden. Om al die stof te kunnen onthouden, kun je ezelsbruggetjes gebruiken. Vakken.nl heeft een paar natuurkundige ezelsbruggetjes verzameld.
FIBA
Als je een opgave moet maken bij natuurkunde, is er een bepaald stappenplan. Schrijf dit stappenplan voor jezelf op een kladblaadje, voordat je aan de opgave begint. Je kunt dit stappenplan onthouden aan de afkorting ‘FIBA’:
F = Formule opschrijven
I = Invullen
B = Berekening opschrijven
A = Antwoord geven
Door dit stappenplan uit te voeren bij iedere opgave, weet je zeker dat je geen fouten maakt. Veel leerlingen beginnen namelijk met het antwoord geven en controleren daarna. Daardoor worden veel onnodige fouten gemaakt.
MELKWEGBOS
Er zijn veel zaken die met natuurkunde te maken hebben. Eigenlijk zijn het er bijna te veel om op te noemen. Gelukkig is er een vast rijtje dat je uit je hoofd kunt leren als ‘MELKWEGBOS’:
M = Magnetisme
E = Elektriciteit
L = Licht
K = Kracht
W = Weer
E = Energie
G = Geluid
B = Beweging
O = Onzichtbare deeltjes
S = Straling
ROGGBIV (Spectrum zonlicht)
Hoe werkt het spectrum van zonlicht ook alweer? Er is een bepaalde volgorde voor die je moet aanhouden. Veel leerlingen blijken het lastig te vinden de volgorde te onthouden. Daarom is Vakken.nl op zoek gegaan naar een ezelsbruggetje, en die is gevonden: ROGGBIV.
R = Rood
O = Oranje
G = Geel
G = Groen
B = Blauw
I = Indigo
V = Violet
Weerstanden
Als je met elektronica gaat werken, moet je je houden aan de kleurcodering. Dat is een manier om met kleuren de waarde van elektronische componenten aan te geven. Vroeger, voordat de transistor werd uitgevonden, was het probleem dat de waarde niet af te lezen was. De bedrukte kant was niet te zien. Daarom begon men met kleuren te werken. Wereldwijd is afgesproken welke kleur bij welke waarde hoort. Dit noemen we ‘de norm IEC 60757’.
Je onthoudt deze norm aan de zin: ‘Zij BRengt ROzen Op GErrits GRaf Bij VIes GRIJS Weer. Pak iedere keer de hoofdletters van ieder woord om de kleur te onthouden. Tel vervolgens van 1 tot en met 9. De waarden zijn dan zo:
Z = Zwart = 0
BR = Bruin = 1
RO = Rood = 2
Op = Oranje = 3
GE = Geel = 4
GR = Groen = 5
B = Blauw = 6
VI = Violet = 7
GRIJS = Grijs = 8
Weer = Wit = 9
BrINCHIHOF (Stoffen)
Moeite om de verschillende stoffen en elementen te onthouden? Met ‘BRINCHIHOF’ wordt het een beetje makkelijker. Deze afkortingen staan namelijk voor de stoffen, zoals Broom (Br) en stikstof (N). Dat zijn de elementen.
Je kunt onthouden of je een twee in het subscript moet zetten aan of het in een reactievergelijking staat. Onthoud het volgende:
Br is Broom
I is Jood
N is Stikstof
Cl is Chloor
H is Waterstof
O is zuurstof
F is Fluor
Helaas is er geen ezelsbruggetje om de letter bij iedere stof te onthouden. Dat zal je uit je hoofd moeten leren.
Soep = Vlees x Tomaten (Snelheid)
Wat is de formule voor soep? Het zou maar zo een natuurkundige of technische vraag kunnen zijn, maar dat is het niet. Met deze formule onthoud je namelijk de formule van snelheid: s = vxt
Nu je de formule van snelheid weet, kun je de afstand ook berekenen:
Afstand = snelheid x tijd. Voor de afstand is er jammer genoeg geen ezelsbruggetje.